ISLAMSKA TEOLOGIJA I OBRAZOVANJE IMAMA U SKANDINAVIJI - Bektović, Safet (Novi Muallim, 2019)
UDK 28:37.01(48) Jedno od ključnih pitanja vezano za institucionalizaciju islama u Evropi jeste uspostavljanje islamskih teoloških studija i obrazovanje imama. Postoje različite inicijative i mogući modeli za rješavanje ovog izazova. Tretirajući neke od najznačajnijih inicijativa i modela koji su karakteristični za pojedine evropske zemlje, ovaj članak posvećuje posebnu pažnju skandinavskom iskustvu i perspektivama u odnosu na etabliranje islamskih studija i formalizovanje obrazovanja za imame.