ZNAČAJ KULTURNE INTELIGENCIJA SA AKCENTOM NA MISIJSKO DJELOVANJE IMAMA - Dizdarević, Mevludin (Novi Muallim, 2019)
UDK 28-725:374.71 28-67 Mnogo faktora, u većoj ili manjoj mjeri, utječe na djelovanje imama u bilo kom vremenu i prostoru. Jedan od iznimno značajnih faktora koji utječe na interakciju sa drugima jeste kulturološki kontekst s obzirom na značajne refleksije kulture na razumijevanje fenomena i pojava sa kojima se susrećemo. Rad propituje misijsko djelovanje imama u evropskom kontekstu sa pozicije kulturne inteligencije kao koncepta koji je teorijski nov ali je praktično daleko stariji. Kultura u značajnoj mjeri boji našu percepciju stvarnosti što obavezuje na njeno bolje i cjelovitije razumijevanje. Rad se bavi razjašnjavanjem fenomena kroskulturne kompetencije i kulturne inteligencije kao i njenog značaja za pojedince i društvo. Posebno su naglašene refleksije kulturne inteligencije za djelovanje imama u drugačijem kulturološkom kontekstu i značaj kulturne inteligencije za imamsku misiju u dijasporskim džematima. Imam stoji ispred svoga džemata kao njegov predvodnik ali i ide tamo gdje je njegov džemat. S obzirom da je veliki broj Bošnjaka iselio iz matične zemlje ovo pitanje se postavlja u zaoštrenijoj formi. Rad teorijski propituje fenomen kulture i kulturne inteligencije sa nekim praktičnim ilustracijama njihovog značaja za kulturno programiranje osoba koje se mora uzeti u obzir.