OBNOVA ISLAMSKE CIVILIZACIJE U NAŠOJ EPOHI - Latić, Džemaludin (Novi Muallim, 2019)
UDK 28:008(091) 316.77:28-87 Autor se u uvodnom dijelu bavi pitanjem mogućnosti obnove islamske civilizacije u savremenoj epohi, prirodom te civilizacije i njezinom komparacijom sa ostalim “smrtnim” civilizacijama te odnosom Islama / Ummeta i vlasti kao gorućim pitanjem neuspjeha pojedinih dijelova Ummeta da sačuvaju pet globalnih carstava i, u najnovije vrijeme, nakon tzv. arapskog proljeća, svoje države te zašto politički pokreti inspirisani islamom najčešće završavaju u međusobnom krvoproliću. Poseban fokus stavlja se na eksplikaciju tzv. Lewisove doktrine i odgovoru Edwarda Saida i drugih intelektualaca na tu opasnu doktrinu kojom se, teoretski i u praksi, nastoji zaustaviti obnova islamske civilizacije u recentnom dobu.