ARAPSKI JEZIK KAO POVEZNICA U OKVIRIMA JEDNOG OD SEGMENATA KULTURNOG IDENTITETA - Kujović, Dragana (Novi Muallim, 2022)
UDK 811.411.21:316.7(497.16) Dobra kao nosioci naslijeđa objedinjuju se mehanizmima umijeća pamćenja u usaglašenu cjelinu koju nazivamo kultura. Na ovaj način, dakle ukoliko ne stavimo znak jednakosti između baštine i naslijeđa, u okviru jednog sistema baštine mogu biti objedinjena različita naslijeđa koja nisu nužno i kompatibilna. Odnos između jezika i kulture nije jednostavno uspostaviti. Ponekad jednu kulturu prati i jedan jezik, ponekad je to mnogo kompleksnije. Balkansko poluostrvo kulturno je mnogo homogenije u odnosu na njegov jezički identitet, dok u jednom istom organizmu orijentalno-islamske kulture dominantno učestvuju tri jezika koja pripadaju različitim i strukturno udaljenim jezičkim porodicama. U diferenciranju kulture jezik je vrlo često ubjedljiv indikator. Ako uzmemo u obzir da identitetsku skalu nerijetko prati i jezička, kod baštinika orijentalno-islamske kulture, između njena tri klasična jezika, istaknuto mjesto zasigurno ima arapski jezik. U određivanju potreba za učenjem arapskog jezika u Crnoj Gori ne ide se dalje od redukovane i površne predstave da je riječ o liturgijskom jeziku islama, tako da nažalost još uvijek izostaje mogućnost ukorjenjivanja spoznaje da je riječ o težišnom jeziku islamske tradicije i kulture.