LEO STRAUSS I OBNOVA KLASIČNE ISLAMSKE POLITIČKE FILOZOFIJE - Kadić, Samedin (Novi Muallim, 2019)
UDK 3221:141]:28 1Strauss L. U ovom radu se istražuje utjecaj Lea Straussa na prepoznavanje i rehabilitaciju političke dimenzije unutar klasične islamske filozofije. Kao jedan od najistaknutijih političkih filozofa u 20. stoljeću Strauss je posebno bio zainteresiran za političku misao Al-Fārābīja, smatrajući ga najvećim filozofom klasične misli nakon Aristotela. Na Al-Fārābīja ga je uputio rabin i veliki filozof arapske tradicije, Majmonid, koji je Al-Fārābīja smatrao najvećim misliocem falsafe. Proučavajući ovu dvojicu mislilaca Strauss je došao do zaključka da su obojica koristili ezoterični stil pisanja kako bi izbjegli mogući sukob s dominantnim konvencionalnim mišljenjima. Ovaj stil pisanja, koji podrazumijeva sakrivanje političke poruke u dubljim slojevima teksta, karakterizirao je prema Straussu najveći broj klasičnih političkih filozofa, od Platona do Majmonida. Takvim stilom klasični autori su podrazumijevali postojanje obrazovane elite i neprosvijećenog puka kao univerzalnih kategorija.