DEMISTIFIKACIJA NACIONALNIH IDENTITETA – PRETPOSTAVKA SUŽIVOTA NACIONALNIH ZAJEDNICA U BOSNI I HERCEGOVINI - Husić, Mensur (Novi Muallim, 2019)
UDK 323.1:2-67(497.6)(091) U radu autor elaborira etničke distance među nacionalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini koje su uzrokovane ratom protiv bosanskohercegovačkog društva i države u periodu 1992-1995. godine. U radu je tematizirano i pitanje odnosa nacionalnih zajednica i države u Zapadnoj i Istočnoj Evropi, s obzirom na različit odnos nacionalnih zajednica prema državi Bosni i Hercegovini. Multietnička struktura bosanskohercegovačkog društva i države onemogućava da se Bosna i Hercegovina državno-pravno definira prema nacionalnom, religijskom i jezičkom načelu. Bosni i Hercegovini primjerenaje simbioza nacionalnog i republikanskog modela političke zajednice. U radu su navedeni i objašnjeni primjeri multkulturalnih i multinacionalnih država u kojima je uspješno izgrađen nadnacionalni identitet. Stanovnici uŠvicarskoj izjašnjavaju se kao Švicarcii pored toga štopripadaju različitim nacionalnim zajednicama i govore različitim jezicima. Rješenje problema koji se u Bosnu i Hercegovinu imputiraju iz susjestva podstaći će procese u kojem će nastati domovinski narod. Pitanje demistifikacije nacionalnih identiteta ostvarit će se implementiranjem Povelje UN-a o ljudskim pravima i uključivanjem Bosne i Hercegovine u euro-atlanske integracije.