TRADICIJA UČENJA KUR’ANA NAPAMET U BOSNI I HERCEGOVINI OD 1878. DO DANAS - Halilović, Salih (Novi Muallim, 2019)
UDK 28-23 28-31(497.6) S dolaskom islama u Bosnu i Hercegovinu u petnaestom stoljeću, stanovnici ove zemlje su, poput mnogih drugih širom islamskog svijeta, svoju vjernost i predanost vjeri islamu isticali učenjem Kur'ana napamet i praktičnom primjenom kur'anskih poruka u svojim životima. Historija i usmena predaja zapamtile su mnoga istaknuta imena bošnjačke uleme, hafiza, koji su svojim životima i djelima ostavili dubok trag u islamskoj baštini naše domovine. Islam i ljubav prema Kur'anu oduvijek su imali svoje posebno mjesto kod Bošnjaka. Čak i kada su bili pod presijom vladajućeg ateističkog režima bivše države, uvijek je bilo pojedinaca među Bošnjacima koji su u svojoj memoriji čuvali Kur'an i trudili se da svojim primjerima i vlastitim životima šire ljubav prema Kur'anu i islamu među pripadnicima svoga naroda. U posljednje vrijeme, tačnije u posljednja tri desetljeća, Kur'an sve više pronalazi put do srca Bošnjaka, što za rezultat ima sve veći odziv za učenje Kur'ana napamet, te sve značajnije progresivne rezultate na tom polju. Danas u Bosni i Hercegovini ima nekoliko stotina hafiza, i taj broj je iz dana u dan sve veći.