DOPRINOS PROFESORA JUSUFA MULIĆA HISTORIJI MUSLIMANSKOG ŠKOLSTVA U BOSNI I HERCEGOVINI - Kujović, Mina (Novi Muallim, 2019)
UDK 929 Mulić J. 37(=163.4*3)(497.6)"1457/1952" Radni vijek prof. dr. Jusufa Mulića može se podijeliti u dvije faze: prva (1959–1991) odnosi se na naučni rad i napredovanje u struci u oblasti mikroekonomike, a druga faza je nakon odlaska u mirovinu 1993. godine, kada se posvetio isključivo istraživanju bosanskohercegovačke historije, što je bila njegova velika ljubav još od rane mladosti. Prof. dr. Mulić je u periodu od 2000. do 2018. godine dao veoma značajan doprinos bosanskohercegovačkoj historiografiji, našu historiografiju je obogatio vrijednim knjigama koje se odnose na historiju Konjica i njegove okoline od srednjeg vijeka do Drugog svjetskog rata, historiju Hercegovine u srednjem vijeku i u periodu osmanske vladavine, na historiju muslimanskog školstva u Bosni od samih početaka do prve decenije nakon Drugog svjetskog rata, kad su odlukom tadašnje vlasti vjerske škole zabranjene kao i radovima objavljenim u časopisima i novinama o različitim temama, a najviše historijskim. Zahvaljujući izvanrednoj istraživačkoj sklonosti da analizirajući sadržaje arhivskih dokumenata uoči bitne historijske procese, te da ih na razumljiv način prezentira čitatelju, ali i sposobnosti da iz drugih historiografskih radova preuzme ono što je najbitnije za određenu temu, njegove knjige obiluju brojnim informacijama kao i pristupačnim objašnjenjima.