SURA ET-TEKĀSUR: OSUDA LJUDSKE POHLEPE - Fatić, Almir (Novi Muallim, 2019)
UDK 28-23 Tekst nudi tefsir sure Et-Tekāsur na bosanskom jeziku. Sura Et-Tekāsur je stotinu druga kur'anska sura; ima osam ajeta. Riječ et-tekāsur, po kojoj je sura dobila ime, nalazi se u prvom ajetu. Ashabi Muhammeda, a.s., nazivali su je El-Makbera. U klasičnim komentarima Kur'ana uglavnom se konstatira da je, prema konsenzusu islamskih učenjaka, objavljena u Mekki. Riječ tekāsur u sebi nosi tri značenjske ideje: 1) želju da se ima što više i više; 2) međusobno natjecanje u namjeri da se ima više od drugih i 3) hvalisanje činjenicom da imamo ili posjedujemo više od drugih. Ova želja za imanjem više vjerovatno spada u stvari koje su zajedničke svim ljudima bez obzira na njihovu religijsku ili neku drugu pripadnost. Nakon uvodnih napomena, govori se o semantičkoj povezanosti sure Et-Tekāsur sa surom El-Kāri'a, a potom slijedi tumačenje svakog ajeta sure Et-Tekāsur; na kraju su istaknute određene tefsirske poente.