TUMAČENJE KUR’ANA H. ŠERIFA AHMETIJA NA ALBANSKI JEZIK - Jusufi, Azmir (Novi Muallim, 2019)
UDK 28-234=18:929 Ahmeti Š. Kur'an, kako je poznato, predstavlja prvi i najbitniji fundament Šerijata iz kojeg proizlaze sveobuhvatne poruke i pouke, pravni propisi i cjelokupni islamski životni bonton. Također, on je temelj svih ostalih islamskih znanosti. Tumačenje plemenitih kur'anskih poruka jedna je od važnijih islamskih oblasti. Ova je oblast oduvijek privlačila pažnju mnogih islamskih istraživača kako u prošlosti tako i danas. Poruke Kur'ana bile su, a kao takve i ostale, fundamentalni izvor islamskih mislilaca. Prema tome, cilj ovog rada jeste da ukaže na tumačenje Kur'ana na albanskom jeziku istaknutog kosovskog alima, Šerifa Ahmetija; o potrebi i vrijednosti tumačenja Kur'ana, o Šerifu Ahmetiju kao prvom tumaču cjelokupnog Kur’ana na albanski jezik, o metodologiji koju je koristio u tumačenju Kur'ana, o tumačenju Kur'ana u duhu vremena, o upotrebi hadisa u tumačenju Kur'ana, te napose svega o kur'anskim znanostima – tzv. ulumu-l-kur'an.