BRAČNA I PORODIČNA KOMUNIKACIJA – POSLANIČKI MODEL - Musić, Kenan (Novi Muallim, 2019)
UDK 28-4 Autentična interpretacija učenja islama temelji se na teorijskom okviru deriviranom iz Kur'ana i hadisa, a sunnet Božijeg Poslanika, s.a.v.s., je aplikativni obrazac ovom teorijskom okviru. Neupitan značaj bračne zajednice i porodice općenito, ali i kriza koju prolaze ove institucije, aktualiziraju pitanje življenja načela islama i akcentiraju značaj komunikacije u braku i porodici shodno načelima islamskog identiteta. Među glavnim izazovima muslimanskim zajednicama jeste zaštita braka i porodice od neuspjeha, nesreće i raspada. Muhammed, s.a.v.s., je paradigma odanosti Bogu i model življenja tevhida i Božije Objave te je od ključnog značaja studirati, analizirati i prezentirati različite dimenzije kroz koje se ostvario i sa historijskog gledišta nesumnjivo uspio u svojoj misiji. U tekstu se tretiraju različite dimenzije bračne i porodične komunikacije s obzirom na to da se Poslanik, s.a.v.s., ostvario u ovim značajnim životnim ulogama. Posebno se ukazuje na poremećaj sistema vrijednosti, materijalizaciju čovjeka i emocionalnu otupljenost kao relevantne probleme s kojima se suočava savremeni svijet. Za razumijevanje komunikacije u braku i porodici prema modelu ili životnom stilu Božijeg Poslanika, s.a.v.s., uzeli smo tri polazišta bez kojih smatramo nezamislivim ostvarivanje islamskih vrijednosti u ovom kontekstu, a to su zajednički identitet, referentni okvir i interakcija vrijednosti. Spomenuta polazišta predstavljaju suštinske odrednice komunikacije prema modelu komunikacije Božijeg Poslanika, s.a.v.s., i bez prihvatanja Boga kao apsolutnog i vrhovnog autoriteta, što je suština islamskog identiteta, neće se ostvariti načela i vrijednosti učenja islama u bračnom i porodičnom životu. Komunikacija je iznimno bitna u islamskom identitetu jer se njome prenose vrijednosti vjere bez obzira da li govorili o verbalnoj ili neverbalnoj komunikaciji. Suštinske karakteristike poslaničkog modela u porodičnoj i bračnoj komunikaciji jesu kredibilitet, moralni integritet i inkluzivnost.