SOPSTVENA VOJNA AKADEMIJA KAO PRAVO I POTREBA BOSNE I HERCEGOVINE - Brčić, Željko (Novi Muallim, 2019)
UDK 355.23(497.6) Ovaj rad se bavi pitanjima potrebe i prava Bosne i Hercegovine (BiH) za osnivanjem sopstvene vojne akademije u Bosni i Hercegovini i njegova ambicija je da posluži, ako ne kao inicijativa, onda bar u svrhu aktualizacije ovog značajnog nedostatka države. Ima više razloga koji su bitni za postojanje i uvođenje nacionalne, vlastite vojne akademije, a te razloge ćemo ovdje iznijeti uz osvrte na najbitnija pitanja i probleme. Također ćemo se osvrnuti i na pravnu podlogu kao i realne mogućnosti osnivanja vojne akademije BiH. Obrazložit ćemo i negativne strane školovanja domaćih oficirskih kadeta na stranim vojnim akademijama, a naročito u smislu negativne propagande te moguće indoktrinacije. Istaknut ćemo i značaj te posebnu prednost i pozitivnost nacionalne kohezije koju bi generirala domaća vojna akademija, u realnosti bh. društva koje je još uvijek bremenito nacionalnim pitanjima i podjelama. Osim potrebe, postoje i pretpostavke, kako u smislu pravne mogućnosti za osnivanjem vojne akademije BiH, tako i u smislu znanstvenih resursa i kapaciteta. Međutim, još ne postoji politička volja među bh. elitama da se iniciraju i usvoje dodatni potrebni propisi i regulative u cilju rješenja ovoga pitanja.