BOSANSKO-HERCEGOVAČKI MUSLIMANI PRED IZAZOVIMA FENOMENA NOVE MISLI: PRIMJER MUSLIMANA SANSKOGA MOSTA - Islamčević, Haris (Novi Muallim, 2020)
UDK 299.94 U ovome radu se prezentiraju rezultati empirijskog istraživanja o prisutnosti fenomena Nove misli kod bosansko-hercegovačkih muslimana, a kao uzorak je odabrana jedna sredina – općina Sanski Most. Naš rad, na osnovu postavljenih pet pitanja (onto-kozmo-antropološki koncept, drugim riječima iskazano, kroz koncept Bog- Svijet-Čovjek), prikazuje prisutnost ovoga fenomena kod različito strukturiranih ispitanika: po spolu, životnom dobu, mjestu stanovanja, te obrazovanju. Anketiranjem imama s anketnog područja smo dobili značajnu svojevrsnu kontrolnu grupu koja je komparativno korištena u objašnjenju dobivenih rezultata.