PSIHOLOŠKI ASPEKTI RELIGIJSKOG ISKUSTVA MLADIH U ISLAMSKOJ MOLITVI – NAMAZU - Isić-Imamović, Almira; Hasanagić, Anela (Novi Muallim, 2020)
UDK 28-534.3 Cilj istraživanja bio je ispitati psihološke aspekte religijskog iskustva mladih u islamskoj molitvi – namazu, odnosno način percipiranja namaza kao i iskustvo doživljenih osjećanja i misli mladih u namazu. U istraživanju je učestvovalo 9 ispitanika (7 djevojaka i 2 mladića), čija je prosječna starosna dob iznosila 21 godinu. Za ispitivanje religijskog iskustva mladih u namazu korištena je kvalitativna metoda istraživanja i tehnika polustrukturiranog intervjua. Rezultati kvalitativne analize pokazali su da se religijsko iskustvo mladih u namazu može opisati kroz sljedeće teme: pozitivno percipiranje namaza; doživljaj prijatnih osjećanja u namazu (osjećanje unutarnjeg zadovoljstva i blagostanja, prijatna osjećanja prema Bogu i osjećanje prihvatanja i podrške od Boga); održavanje prijatnog raspoloženja i pozitivne samopercepcije nakon obavljanja namaza; doživljaj najintenzivnijih prijatnih osjećanja u jutarnjem i večernjem namazu; potrebu za obraćanjem Bogu na maternjem jeziku nakon formalnog namaza; doživljaj neprijatnih osjećanja i negativno samopercipiranje usljed neobavljanja namaza te prisustvo ometajućih misli u namazu.