HADIS ALLAHOVOG POSLANIKA, S.A.V.S., U PROCESU STANDARDIZOVANJA ARAPSKOG JEZIKA - Hajrić, Amrudin (Novi Muallim, 2022)
UDK 811.411.21'26:28-725-4/-5 Proces standardizacije arapskog jezika odvijao se na temelju tri, odnosno, četiri korpusa: Kur’an, prijeislamska poezija, beduinski vernakular i Hadis Allahovog Poslanika, s.a.v.s. U ovom radu nastojat ćemo predstaviti na koji način su hadisi Allahovog Poslanika, s.a.v.s., iako manje zastupljeni, uticali na proces standardizovanja arapskog jezika, te koliko su i na koji način u procesu kodifikovanja i normiranja arapskog jezika hadise Allahovog Poslanika, s.a.v.s., koristili prvi arapski jezikoslovci.