ŠKOLSKI USPJEH UČENIKA - Alić, Belma (Novi Muallim, 2020)
UDK 37.015.3 Zbog važnosti koja se pridaje u školskom obrazovnom sistemu savremenoga društva, školski uspjeh je često tema učeničkih, nastavničkih, roditeljskih, ali i znanstvenih pedagoško-psiholoških diskusija. U radu ćemo objasniti značenje školskog uspjeha, te faktore koji mogu pridonijeti školskom uspjehu. Pored faktora kao što su roditelji (roditeljski stilovi, očekivanja, uključenost i sl.), nastavnika (stilova, ličnih karakteristika, kreiranja socioemocionalne klime) i vršnjaka (prihvatanja i neprihvatanja), važno je analizirati i faktore prirodnog karaktera. Školski uspjeh se može promatrati i kao prediktor mnogih socijalnih i kognitivnih vještina u odrastanju učenika.