ALLAH ŽELI DA SE POMAŽEMO (NASTAVNA PRIPREMA ZA SAT) - Hajdarević, Faruk (Novi Muallim, 2020)
UDK 371.3:28 Ovaj rad sadrži nastavnu pripremu za sat Islamske vjeronauke u osnovnoj školi. Priprema sadrži odrednice same nastavne jedinice, mikroartikulaciju nastavnog sata sa detaljnim smjernicama i objašnjenjima u uvodnom, glavnom i završnom dijelu. Uvodni dio sadrži uvertiru i psihološku pripremu za obradu novog gradiva, vodeći računa na osvrt i ponavljanje prethodno obrađenog, te povezivanja sa novim u jednu cjelinu. U glavnom dijelu planirana je obrada novog sadržaja, imajući u vidu jedinstvo svih subjekata nastave, ciljeva i zadataka, nastavnih metoda, oblika rada, te podjednaku zastupljenost svih učenika u radu korištenjem nastavnih sredstava i materijala u nastavi. U ovom dijelu je predviđen samostalan rad učenika u grupama vezan za navedenu nastavnu jedinicu. Završni dio će sublimirati obrađeno gradivo u cjelinu sa intencijom postizanja očekivanih ishoda učenja. Kroz analizu i diskusiju o sadržaju obrađenog gradiva i samostalnih radova učenika, istaći će se jedinstvo ciljeva i zadataka ovog nastavnog sata. Usaglašeni zaključci bi se trebali manifestirati kroz svakodnevno ponašanje učenika.