KUR’ANSKI PRIMJERI - Ez-Zerkeši, El-Imâm Bedruddin; Ćeman, Nedžad (Novi Muallim, 2020)
UDK 28-254 U trideset i prvom poglavlju knjige El-Burhân fi ‘ulûm l-Kur’ân imam Bedruddin ez-Zerkeši analizira važnost prisustva mnogobrojnih primjera u Kur’anu. Naglašava njihove koristi za postizanje opomena, savjeta, podstreka, upozorenja i uzimanja pouka, te približavanje njihovih apstraktnih / intelektualnih tema u konkretnim / osjetilnim formama. Dobrim dijelom rada objašnjava vahdânijjet kao Allahovo uzvišeno svojstvo. Na kraju pojašnjava primjere imâna (vjerovanja) i Kur’âna kroz pojmove vode i vatre spomenutih u suri Er-Ra’d.