HIDŽASKA ŽELJEZNICA U AREBIČKOJ ŠTAMPI - Hasanović, Avdija; Efendić, Merima (Novi Muallim, 2020)
UDK 656.2:070"1908/1914" Izgradnja željeznica imala je izuzetan utjecaj na historiju Evrope i Svijeta, a izgradnja Hidžaske željeznice, najvećeg privrednog i investicijskog projekta u posrnuloj Osmanlijskoj državi, bila je gotovo mitski simbol njene održivosti u domaćoj i svjetskoj javnosti. U ovom radu razmatraju se društvene refleksije izgradnje Hidžaske željeznice iz percepcije arebičke štampe koja je izlazila u Bosni i Hercegovini u periodu između 1908.-1914. godine.