,,MUALLIMOVA HUTBA“ – DIJALOŠKI I PROSVJETITELJSKI SUSRET ULEME U STASANJU I NJIHOVIH UČITELJA - Šljivo, Meho (Novi Muallim, 2020)
UDK 28-534.3 U časopisu ,,Novi Muallim“ od decembra 2007. do proljeća 2011. godine objavljeno je 26 hutbi koje su recenzirali istaknuti alimi. Tekst analizira sadržaj i kritičku recenziju objavljenih hutbi u naznačenom vremenskom periodu. Tekstom se nastoji ukazati na činjenicu da je ovakav vid javnog objavljivanja hutbi i recenzije za Islamsku zajednicu i muslimane općenito predstavljao inovativni pristup u stručnoj valorizaciji hutbi. Autor teksta iznio je određene primjedbe i zapažanja o metodologiji koja je primjenjena u ovakvom pristupu. Autor teksta zaključuje da u misijskom djelovanju Islamske zajednice ovakvi pristupi hutbi u formi javne recenzije predstavljaju pozitivan primjer transparentnosti U rubrici ,,Muallimova hutba” svaka hatibska rečenica i misao, svako slovo, jezička formulacija, sintagma i zarez bili su predmet detaljne analize recenzenata koji su ponekad vrlo oštro i sa puno kritičkoga žara pristupali svome recenzentskom poslu. Autor teksta naglašava da se sa današnje vremenske distance rubrika ,,Muallimova hutba“ može okarakterisati kao podsticajna ideja za unapređenje hatibskih vještina kojoj je nedostajalo metodičkih i tehničkih nijansi.