BOŠNJAČKI ALIMI U NOVOM MUALLIMU - Dautović, Ferid (Novi Muallim, 2020)
UDK 28-725(497.6) Novi Muallim je časopis Udruženja Ilmije u Bosni i Hercegovini, te je stoga, očekivano, jedna od oblasti kojoj je koncepcijski posvećena pažnja u sadržaju časopisa ulema: imamima, muallimima, vjeroučiteljima, muderisima, muftijama, reisu-l-ulemama, ali i svim drugim islamskim učenjacima koji su na djelujući izvan ilmijjanskog staleža pomagali misiju Islamske zajednice. U tom smislu, u ovom radu smo, tekstualnom analizom objavljenih radova u Novom Muallimu proteklih dvadeset godine, predstavili smo bošnjačke i druge alime tretirane u časopisu. Istraživanje je pokazalo da su na stranicama Novog Muallima obrađivane biografije bošnjačkih najpoznatijih učenjaka i to najčešće povodom godišnjica njihovog rođenja ili smrti. Također, u časopisu su se najčešće objavljivali radovi o imamima u Sarajevu i vrlo rijetko izvan njega. Budući da na prostoru cijele Bosne i Hercegovine stoljećima djeluju vrijedni i učeni imami ovaj tekst može se smatrati i pozivom budućim saradnicima Novog Muallima da na stranicama časopisa objavljuju biografije i poučna predanja o svojim lokalnim imamima i muallimima.