TEMATIZIRANJE GENOCIDA U NOVOM MUALLIMU 2000.-2020. - Karčić, Hikmet (Novi Muallim, 2020)
UDK 341.485(=163.43)(497.6)"2000/2020" Jedna od tema koja je zauzela značajno mjesto u radovima Novog muallima jeste pitanje gonocida i istraživanja koja su povezana sa mnogostrukim zločinima nad Bošnjacima u minuloj agresiji. Određen broj autora tematizirao je ovo pitanje na manje ili više uspješan način. Ovo govori o opredjeljenju uredništva Novog muallima da aktualizira najveću i najtežu traumu za Bošnjake sa ambicijom da joj se podari znantveni, racionalni format i pristup. Autori ovom pitanju pristupaju sa različitih pozicija historijskih, teoloških, pravnih i sa pozicije afirmacije kuolture sjećanja što je dodatan kvalitet ovim radovima.