ŠEJH JUJINO TUMAČENJE UČENJA O TEVHIDU (التوحيد) - JEDINOSTI BOŽIJOJ - Grabus, Nedžad (Novi Muallim, 2020)
UDK 28-144.81:929 Šejh Jujo U radu su predstavljene osnovne teme iz Šejh Jujinog (1651-1707) rukopisa pohranjenog u Arhivu Hercegovine u Mostaru s naslovom Glosa na Karabagijev komentar kaside el-Emali. Posebno je predstavljeno učenju o tevhidu, jedinosti Božijoj, nauci koja se bavi istinama vjere i suštinskim pitanjima akaida, semantičkim razinama imenice Ilah i značenju najvećeg Božijeg imena Allah, dž.š, kroz klasičnu akaidsku literaturu. Nakon toga u radu se govori o svojstvima Uzvišenog Boga na tragu maturidijskog učenja o pozitivnim i negativnim svojstvima i njihovom značenju u akaidskom učenju. Predstavljeno je i učenje o Božijem svojstvu Hajat. Šejh Jujo je predstavnik klasičnog muslimanskog mišljenja na kojem je utemeljena muslimanska intelektualna misao i društveni habitus Bošnjaka. Njegovo tumačenje osnovnih akaidskih tema snaži našu ukorijenjenost u islamskim vrijednostima i pomaže nam da bolje razumijemo vlastito kulturno, vjersko i naučno naslijeđe.