PROBLEM I IZAZOV NOVOG ATEIZMA NA POČETKU 21. STOLJEĆA - Pramenković, Hfz. Dr. Almir (Novi Muallim, 2020)
UDK 299.2"20" Posljednjih decenija primjetna je ekspanzija literature ateističkog prozelitizma čija je primarna intencija eliminiranje religije kao takve. Autor u radu predstavlja ideje i djela vodećih protagonista Novog ateizma. U radu su prezentirani stavovi i argumentacija Novog ateizma u pogledu suštinske razlike između nauke i religije kao i nastojanje da se pitanje nasilja i ekstremizma dovede u vezu sa religijom. Primarni cilj Novih ateista nije samo kreirati negativan imidž o religiji, već i nastojanje da se religija u potpunosti odbaci. Svoje intencije vodeći Novi ateisti, Richard Dawkins, Sem Harris, Christopher Hitchens i Daniel Dennett, pokušat će elaborirati kroz svoju argumentaciju koja otkriva svu svoju slabost i znanstvenu neutemeljenost. Prema nekim pokazateljima, Novi ateizam će na intelektualnom planu imati slabiji utjecaj nego li na polju globalne medijske kulture. Kakav će utjecaj Novi ateizam realno imati u budućnosti ostaje da se vidi.