PRIPREMANJE LEKCIJE - Ismail, Mohamed; Mustafić, Ifet (Novi Muallim, 2022)
UDK 371.214/.32:28] Prijevod četvrtog poglavlja knjige Savjeti i djelotvorne strategije u nastavi – za mektebe i vjeronauku u javnim školama, American Trust Publication, Plainfield, 1994. Prijevod s engleskog: Ifet Mustafić Sintagma ‘nastavni plan i program’ je nepoznata ljudima koji nisu upućeni u obrazovni žargon. Neki je shvataju kao udžbenik ili kao komplet udžbenika za dotični razred. Drugi je smatraju opisom različitih predmeta. Međutim, to je mnogo više od udžbenika i opisa djelokruga predmeta. To je širok pojam koji obuhvata sve obrazovne aktivnosti projektirane s namjerom da postignu set dobro definiranih i jasno određenih ciljeva. Nastavnik se ne mora slijepo držati nekog posebnog teksta ili određenog nastavnog metoda. Neophodne informacije nastavnik može vaditi iz više knjiga, periodičnika, časopisa i novina, i može odabrati i usvojiti bilo koju odgovarajuću nastavnu strategiju koja osigurava neki konkretan nastavni rezultat. Nastavnik je slobodan da koristi audio i video zapise i mnoštvo drugog nastavnog materijala koji će na najbolji način omogućiti učenicima da postignu željene ciljeve.