SURA EL-'ĀDIJĀT: OTKRIVANJE NAMJERA I MOTIVA DJELA - Fatić, Almir (Novi Muallim, 2021)
UDK 28-23 Sura El-'Ādijāt je stota sura u Kur'anu; ima jedanaest ajeta. Objavljena je u Mekki. Glavna tema ove sure su uzroci propasti nezahvalnog čovjeka, a glavni uzrok jeste ljudsko negiranje Ahireta. Ovo je, ukratko, sadržaj koji se nadaje iz drugog dijela sure El-'Ādijāt, dok prvi dio sure, ajeti 1-5, prikazuju jednu upečatljivu ovosvjetsku scenu ratne konjice u jeku njezinog večernjeg galopa i iznenadnog sabahskog upada na teritoriju drugog plemena. Ovaj ratnički prizor nije bio nepoznat Arapima u vrijeme objavljivanja Kur'ana, zapravo, bio je duboko urezan u njihovo svijest kao gotovo svakodnevna i podrazumijevajuća stvar. Kur'an se poziva na to stanje stvari, štaviše, navodi ga kao argument ljudske nezahvalnosti, jer ova sura otpočinje zakletvom (ve). Postavlja se pitanje kako semantički i logički povezati prvi i drugi dio ove sure? U čemu se ogleda ta veza? Zašto sura otpočinje ovom dramatičnom ratnom slikom a završava prizorom oživljenja? Odgovore na postavljena pitanja autor pokušava dati u svom tumačenju (tefsiru) sure El-'Ādijāt.