POGLED U ŽIVOT I DJELO MUSTAFE SABRI-EFENDIJE, PRETPOSLJEDNJEG OSMANSKOG ŠEJHU-L-ISLAMA - Hasić, Dženan (Novi Muallim, 2022)
UDK 28-9:929 Sabri M. U glavnom dijelu rada je predstavljen život pretposljednjeg osmanskog šejhu-l-islama Mustafe Sabriefendije (1869-1954). Da bi bolje razumjeli njegov život i ulogu koju je obnašao tokom haotičnog doba u Turskoj, u uvodnom dijelu umjesto standardnog uvoda, ponuđen je opis institucije šejhu-l-islama koja je stoljećima bila krovna vjerska institucija kod Osmanlija. Pretposljednji osmanski šejhu-l-islam Mustafa Sabri-efendija, veliki islamski učenjak, 128. je karika u lancu šejhu-l-islama koji je obrazovan tokom nepunih pet stotina godina. Napisao je više djela na osmanskom turskom i arapskom jeziku. Neka djela su objavljena za vrijeme njegovog života, a neka posthumno. Pored toga, autor je nekoliko desetina radova objavljenih u raznim časopisima. Osim što je bio vjerski učenjak na zavidnome nivou obrazovanosti, bio je i sjajan pjesnik koji je pjevao na maternjem osmanskom turskom, ali i na arapskom kojeg je poznavao koliko i svoj maternji. Djela Mustafe Sabri-efendije su veoma značajna jer je u njima tretirao razna pitanja, ali su po našem mišljenju, najkorisnija u svrhu rekonstrukcije vjerskog života u periodu gašenja Osmanske imperije i njenog prelaska u sekularnu republiku.