KONTEKSTUALNA ANALIZA KURʼANSKOG KAZIVANJA O POČETKU LJUDSKOG RODA - Mašić, Elmir (Novi Muallim, 2021)
UDK 28-275/276 Kurʼansko kazivanje o Ademu, a.s., tj. početku ljudskog roda, nalazi su u sedam sura: El-Bekare, El-Eʼraf, El-Hidžr, El-Isra, El-Kehf, Ta-Ha i Sad. Svako od ovih kazivanja sadrži svoju metodologiju, kontekst i specifičnosti koje ga razdvajaju od ostalih kazivanja, ali je zajednička jezgra nešto što ukazuje da je posrijedi jedan događaj. Ono što je u jednoj suri sažeto, u drugoj suri je opširno. Sve spomenute sure su objavljene u Meki, izuzev sure El-Bekare, koja je medinska. Kurʼan se u Meki u značajnoj mjeri obraća idolopoklonicima, a u Medini muslimanima, sljedbenicima Knjige i munaficima (licemjerima). Čovjek je u Kurʼanu odlikovan savršenim likom, Božijim ruhom, slobodom izbora i mogućnošću učenja, razumijevanja i usavršavanja. Stil kurʼanskih kazivanja i njihova istinitost su jedan od najočitijih pokazatelja nadnaravnosti Kurʼana.