SURA EZ-ZILZĀL: PRIKAZ DOBRIH I LOŠIH DJELA - Fatić, Almir (Novi Muallim, 2021)
UDK 28-254 Ez-Zilzāl je 99. sura u Kur'anu. Ima osam ajeta. Iako se bilježe razilaženja u vezi s mjestom njezina objavljivanja, autor se priklanja mišljenju da je ona, s obzirom natemu i stil, objavljena u Mekki u ranoj fazi poslanstva Muhammeda, a.s. Glavna tema ove sure eksplicira se u njezina posljednja dva ajeta: detaljno i precizno prikazivanje ljudskih djela na Onom svijetu: dobrih i loših. Ajeti koji prethode ovim dvama ajetima donose tako snažne poruke da su prvi slušaoci Kur'ana – ali i svi kasniji – morali biti snažno dirnuti, iznenađeni i krajnje začuđeni. A ta začuđenost proizlazi iz spoznaja koje ova sura obznanjuje: 1) Zemlja i cijeli kosmos jednoga dana doživjet će svoj kraj; 2) Zemlja na kojoj je čovjek živio i bez razmišljanja činio svakakva djela, u neko doba će, po Allahovoj naredbi, detaljno svjedočiti o njegovim djelima koja je počinio u određeno vrijeme i na određenome mjestu i 3) svi ljudi će toga Dana ustati iz svojih grobova i u raznolikim grupama ili pojedinačno iz svih krajeva Zemlje krenuti da vide svoja djela!