HADŽI RAMIZ-EFENDIJA DOBRAČA - Manjgo, Meho (Novi Muallim, 2021)
UDK 28:929 Dobrača R. U fokusu rada je život i rad Ramiz-ef. Dobrače, istaknutog rogatičkog alima koji je u službi Islamske zajednice proveo više od šezdeset godina. U prvom dijelu rada predstavljeni su osnovni biografski podaci o Ramiz-ef., zatim njegov imamsko-muallimski rad u Rogatici, Sarajevu, Gornjem Rahiću, te njegove aktivnosti kao sekretara Odbora Islamske zajednice i predsjednika Udruženja ilmijje u Brčkom. Posebna pažnja posvećena je njegovom angažmanu u društvima i organizacijama koje su imale za cilj prosvjećivanje i opismenjavanje muslimanskog stanovništva, suzbijanje alkohola i prosjačenja, te pomaganje i zbrinjavanje nezbrinutih i nemoćnih osoba.