NASILJE U PORODICI - Husić, Sabiha (Novi Muallim, 2021)
UDK 366.642(497.6) 343.54/.55(497.6) Cilj ovog rada je ukazati na nasilje u porodici u Bosni i Hercegovini. Naime, tema nasilja u porodici i pružanje direktne zaštite žrtvama nasilja je prisutna u praktičnom smislu u posljednjih 30 godina. Kontinuiranim ukazivanjem aktivista, praktičarki / praktičara na pojavu ovog kompleksnog društvenog fenomena otvara se prostor i u javnom diskursu kako bi se ukazalo na važnost interakcije, prakse i teorije a time i doprinijelo transformativnom djelovanju u društvu. Mnogobrojni teoretičarke/teoretičari i istraživačice/istraživači su pokušali objasniti uzrok nasilja u porodici, međutim, do danas nema univerzalne teorije koja bi objasnila ovaj društveno kompleksni fenomen, uzroke i sve faktore rizika koji dovode do nasilnih odnosa unutar porodičnog sistema. U radu se ukazuje na različite definicije nasilja u porodici, kao i oblike nasilja, faktore rizika koji mogu doprinijeti ili produbiti nasilje u porodici, ali se ni u kom slučaju ne mogu promatrati kao uzroci nasilja. Također se naglašavaju međunarodni pravni standardi i domaća legislativa koja štiti žrtve nasilja kao i raspoloživi resursi za zaštitu i pomoć žrtvama nasilja u porodici kako bi se prekinuo krug nasilja i doprinijelo zdravijim porodičnim odnosima i supsistemima u mikrosistemu.