RAZUMIJEVANJE SEDAM MUTEWATIR KIRAETA U TERMINOLOŠKOM, METODOLOŠKOM I STRUKTURALNOM SISTEMU ŠATIBIJJE - Rahman, Alija (Novi Muallim, 2021)
UDK 28-23-254 Krunsko djelo velikog kiraetskog učenjaka imama Eš-Šatibija je Hirz el-emani we wedžh et-tehani, poznatije kao Šatibijja. Ovo djelo je pojednostavilo obimnu građu iz oblasti sedam kiraeta, te je time postalo primarna literatura kod proučavanja istih. Karakterizuje ga specifičan metodološki i terminološki koncept, ali i jezički i strukturalni stil. Razumijevanje različitih čitanja kroz Šatibijju upravo zavisi od razumijevanja njezinih primarnih postavki. Autor u ovom radu, oslanjajući se na meritorne izvore, analizira složeni sistem šifri Šatibijje.