EFIKASNOST PODUZETIH MJERA ISLAMSKE ZAJEDNICE U BiH U DOBA VANREDNE SITUACIJE IZAZVANE PANDEMIJOM VIRUSA COVID-19 NA PRIMJERU MUFTIJSTVA ZENIČKOG - Adilović, Muharem; Hasanagić, Anela; Huseinspahić, Ajdin (Novi Muallim, 2021)
UDK 616.98:578.834]:28-78(497.6-24) Vjerske zajednice imaju veoma važnu ulogu u društvenom životu pojedinaca, pripadnika religijske zajednice. Često se dešava da državni organi proglase neke mjere, ali vjernici opet osluškuju poruke vjerskih zajednica kako bi i svoje djelovanje uskladili s tim što im nalažu vjerski lideri. Sličnu situaciju smo imali i na prostoru BiH, gdje je 17.3.2020. godine donesena odluka o zabrani okupljanja, te o zabrani zajedničkih molitvi u svim bogomoljama, što je uključivalo i zabranu obavljanja džuma-namaza, kao i svih drugih dnevnih, odnosno noćnih namaza. IZ je u potpunosti formalno-pravno ispoštovala odluke Kriznog štaba, ali se postavlja pitanje da li su te odluke bile ispoštovane i u praksi, kao i kakva su osjećanja džematlija u ovom cijelom procesu, da li su dobili od vjerske zajednice ono što im je trebalo za vrijeme pandemije, te na koji način su se uposlenici Islamske zajednice iznijeli s tim. Cilj ovog istraživanja je upravo detektovati sprovođenje odluka, kao i odnos i osjećanja džematlija prema tome, te uporediti sprovođenje odluka na nivou različitih medžlisa unutar Muftijstva zeničkog Metodološki gledano, istraživanje je sprovedeno primjenom kvantitativne metodologije, s upotrebom deskriptivnog i kvazikorelacijskog dizajna. Nastojali smo obuhvatiti što veći broj džematlija, koji su odgovorili na 15 ciljano konstruisanih pitanja iz upitnika. Kvantitativnim dijelom istraživanja je obuhvaćeno 604 ispitanika s područja Zenice, Tešnja, Teslića, Zavidovića, Doboja i Maglaja. Ispitanicima su preko džematskih odbora podijeljeni upitnici, koje su džematlije i džematlijke popunjavali i dostavljali imamima. Rezultati istraživanja ukazuju da su se imami pridržavali epidemioloških mjera, kao i da su naglašavali važnost provođenja istih, te su insistirali na provođenju istih. Džematlije iz medžlisa Tešanj, Teslić, Zavidovići i Maglaj su informirali statistički značajno češće da su njihovi imami i predstavnici džematskih odbora insistirali na nošenju maske, sedžade, tespiha, te održavanju distance tokom namaza, u odnosu na džematlije medžlisa Zenica i Doboj. Također, socio-demografske varijable se uglavnom nisu pokazale statistički značajnim prediktorom osjećanja džematlija u odnosu na propisane mjere. Spol, dob i frekvencija posjećivanja džamije prije pandemije uglavnom nisu statistički značajan prediktor, osim na varijabli „Kako se osjećate po pitanju odluke koju je donio imam o tome da džematski odbor može klanjati u džamiji i dnevne namaze i džuma-namaz?“, gdje smo dobili da je prethodna učestalost dolaženja u džamiju značajan prediktor i to da su više negodovali oni koji rjeđe dolaze u džamiju.