VRIJEME KOJE KAO MUALLIMI PROVODIMO U MEKTEBU JE OGROMAN EMANET: Intervju s imamom Ahmed-ef. Šehićem - Subašić, Elvedin (Novi Muallim, 2021)
UDK 28-472-053.2(047.53) Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pridaje posebnu pažnju mektebu u svom misijskom djelovanju i prepoznaje ga kao važan stub vjerskog odgoja i obrazovanja djece te učvršćivanja identiteta kod mladih ljudi. Promjenama faktičkih životnih realnosti i mektepska nastava se kontinuirano nalazi pred različitim izazovima, što je važan predmet stručnih analiza. Za mektepsku nastavu je bitan dobar nastavni plan i program, udžbenici - ilmihali, tehnička opremljenost mektepskih učionica itd., ali je uloga muallima presudna. Iskustva muallima u procesu podizanja nivoa znanja kod učenika su različita, stoga je važno ova iskustva adekvatno artikulirati. U ovom broju Novog muallima razgovarali smo upravo o izazovima i iskustvima u mektepskoj nastavi, s posebnim osvrtom na mektepska takmičenja, s Ahmed-ef. Šehićem, imamom i muallimom u travničkom džematu Mosor. Riječ je o predstavniku mlađe generacije imama i muallima koji je četiri puta proglašen za najuspješnijeg muallima shodno kriterijima ili ocjenama za vrednovanje najuspješnijeg muallima na području Medžlisa Travnik. Mektepske 2018/2019. godine dobio je priznanje i plaketu „Kasim-ef. Mašić“ za najuspješnijeg muallima na području ovog muftijstva. Nagrada i priznanje „Kasim-ef. Mašić“ dodjeljuje se na osnovu pravilnika i kriterija o bodovanju 34 aktivnosti u muallimskom radu.