SKICA ZA RAM IMAMA IZ SOCIJALISTIČKOG PERIODA BOSNE I HERCEGOVINE – HUSEIN-EF. HUSIĆ - Dautović, Ferid (Novi Muallim, 2021)
UDK 929 Husić H. Rad tematizira život, školovanje i radni vijek imama Husein-ef. Husića iz Duba kao paradigme imama koji je radio u teškim uvjetima tokom komunističke vlasti iza Drugog svjetskog rata. U radu se prati kretanje Husein-ef. Husića u službi te njegov rad u mektebu i aktivnosti u džematu. Na osnovu arhivske građe iz Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu autor predstavlja radni angažman imama Husein-ef., historijske okolnosti u kojima je djelovao i probleme s kojima se susretao. Radni vijek Husein-ef. ram je za sliku svih imama koji su tokom socijalističke vlasti u Bosni i Hercegovini u doba agresivne sekularizacije ostajali vjerni islamu i Islamskoj zajednici. U tom smislu ovaj rad predstavlja svojevrsnu zahvalu svim imamima iz ovog perioda na njihovom nesebičnom angažmanu.