DJETINJSTVO I MEKTEB U VJERSKIM OBIČAJIMA BOŠNJAKA - Duranović, Elvir (Novi Muallim, 2021)
UDK 39(497.6=163.4*) Autor u ovom radu predstavlja vjerske običaje Bošnjaka povezane s odrastanjem djeteta i njegovim pohađanjem mekteba u savremenom kontekstu. U fokusu rada su završni ispiti i hatme, završna svečanost u mektebu na kraju školske godine. Budući da se rad pretežno bazira na terenskom istraživanju provedenom na širem području Bosne i Hercegovine, autor u radu donosi opis završnih ispita u mektebu i hatmi iz džemata Poriče, Bugojno, poslije čega se navode mjesne varijante iz drugih bosanskohercegovačkih džemata. Specifičnost hatmi u Bosanskoj krajini pokazana je na primjeru džemata Velagići – Pudin Han, Ključ.