AL-ISTI'ĀḌAH I BASMALAH U TEORIJSKOM NAUKU I PRAKTIČNOJ PRIMJENI SEDAM MUTAWᾹTIR KIRᾹETᾹ - Rahman, Alija (Novi Muallim, 2022)
UDK 28-23-254 Bāb al-isti'āḍah (بابُ الاسْتِعَاذة) i Bāb al-basmalah (بَابُ البَسْمَلة) su poglavlja koja za predmet istraživanja nema samo kiraetska nauka. Ovim pitanjem se bave i hadiska nauka i uṣūlu-l-fiqh, svaka s aspekta svog domena izučavanja. Glede kiraetske nauke, nastojat ćemo prikazati šarolikost teorijsko-praktičkog pristupa razradi i primjeni isti'āḍe i besmele kod imama sedam vjerodostojnih kiraetā. Ovaj rad ćemo temeljiti na Šāṭibijji imama Aš-Šāṭibīja, djelu za proučavanje kiraetā koje su preporučivali svi autoriteti kiraetske nauke koji su živjeli nakon njegovog nastanka, te na nekim od komentara ovog djela.