PREGLED TIPOLOGIZACIJE ZLOČINA GENOCIDA: PRILOG IZUČAVANJU SOCIOLOGIJE GENOCIDA - Džananović, Muamer (Novi Muallim, 2022)
UDK 341.485(100)"19" Zločin genocida zvanično je imenovan usvajanjem Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (Konvencija o genocidu) koju je Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) odobrila 9. decembra 1948. godine. Raphael Lemkin, idejni začetnik pojma genocid, interes za posebno imenovanje za najteže ratne zločine pokazivao je i prije Drugog svjetskog rata, a ne samo za vrijeme činjenja zločina sredinom dvadesetog stoljeća. Pogotovo od holokausta nad Jevrejima zločin genocida je u posebnom fokusu brojnih naučnika koji teorijski elaboriraju teme iz ove oblasti. Za teorijsku elaboraciju zločina genocida jedna od važnijih tema jeste tipologizacija zločina genocida kojom se kroz pregled teorijskih rasprava bavimo u ovom radu.