NAVID KERMANI I FENOMEN KOMPLEKSNIH IDENTITETA KO SMO MI – NJEMAČKA I NJENI MUSLIMANI - Hodžić Jusić, Merjem (Novi Muallim, 2022)
UDK 28-67:323.113(430) Navid Kermani, kao jedan od utjecajnijih pisaca na njemačkom jeziku, u svojoj knjizi Ko smo mi – Njemačka i njeni muslimani govori o fenomenu kompleksnih identiteta koji su zajednički svim ljudima, ali naročito mladima iz druge ili treće generacije koji vode porijeklo iz neke druge zemlje a (skoro) cijeli svoj život su proveli u Njemačkoj. Pored pitanja identiteta, još jedna tema koja je veoma specifična kada je riječ o mladima s ambivalentnim elementima pripadnosti, jeste i pitanje domovine. Kermani naglašava da je važno prihvatiti sve te elemente identiteta, posebno u jednom multikulturnom društvu kao što je današnje njemačko društvo. Kermani se u svojoj knjizi bavi i islamskim svijetom, tj. odnosom Evrope prema islamu koja sebe jednim dijelom definiše upravo u suprotnosti prema njemu.