ODGAJANJE JE MISIJA, A NE PUKI POSAO: Intervju s profesorom Salihom Haušićem - Subašić, Elvedin (Novi Muallim, 2022)
S profesorom Salihom Haušićem razgovarali smo o razumijevanju odgoja u islamskoj tradiciji i složenosti odgojnog procesa u okvirima odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, s naglaskom na medrese u kojima, za razliku od drugih ustanova, postoji zasebna odgojna služba pred kojom se nalaze brojni izazovi. Razumijevajući odgoj kao aktivnost čovjekovog postajanja čovjekom, praksa ili djelovanje čovjeka u svakodnevici važan je pokazatelj uspješnosti odgojnog procesa. Stoga analiza odgojnog procesa podrazumijeva kritičko sagledavanje teorije i prakse odgoja. Prof. Haušić je profesor akaida i tefsira u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, a bio je uključen u odgojni rad kao odgajatelj u ovoj medresi te kao muallim u dugogodišnjoj imamskoj službi.