EDEB – ZAJEDNIČKI IMENITELJ ZA SAMOPOŠTOVANJE I POŠTOVANJE DRUGOGA - Šljivo, Meho (Novi Muallim, 2022)
Tekst tematizira raskošno semantičko značenje pojma edeb i ukazuje na duhovne temelje edeba u konstitutivnim izvorima islama. U općem značenju pod edebom se podrazumijeva odgoj i vaspitanje općenito, dok u užem smislu edeb konotira lijepo i učtivo ophođenje prema drugima. Značenje edeba korespondira s praktičnom i primijenjenom etikom islama koja nastaje kao plod i rezultat iskrenog vjerovanja i nastojanja da se srce kao izvor vjerovanja i spoznaje očisti od svega što sprečava čovjeka da spozna svoga Gospodara. Edeb pomaže sazrijevanju pune čovječnosti, usmjerava pojedinca ka samoostvarenju sopstvenih potencijala, ka poštovanju integriteta drugoga. Edeb je odgojna strategija čiji su ciljevi poučiti ljude da su duhovna dobra bitno zajednička, da pripadaju svima, da ih se ne može pretvoriti u privatno dobro.