ULOGA MEKTEBA U OČUVANJU MATURIDIJSKOG AKAIDSKOG UČENJA U BOSNI I HERCEGOVINI (1900-1950) - Fazlović, Vahid (Novi Muallim, 2022)
UDK 28-472(497.6)"1900/1950" 37:28(497.6)"1900/1950" U svim ustanovama i na svim nivoima vjerskog obrazovanja: mektebi, medrese, islamska vjeronauka u svjetovnim školama, te najviše obrazovne ustanove u Bosni i Hercegovini, primarno mjesto pripada izučavanju akaida, kao temeljne islamske tradicionalne nauke. U ovom radu je istaknuta uloga mekteba u očuvanju kontinuiteta maturidijskog akaidskog učenja kod nas u prvoj polovini dvadesetog stoljeća. Također je pokazano kako su naši vjerski i drugi predvodnici ulagali ozbiljne napore s ciljem da se i u novom sistemu kulturnih, ideoloških i socijalnih vrijednosti, Bošnjaci, počevši od najranijeg uzrasta, poduče ispravnom islamskom vjerovanju i tradicionalnom načinu života. S tim u vezi su u svim inoviranim koncepcijama mektepskog poučavanja, tokom cjelokupnog naznačenog perioda, besprijekorno sačuvani vjerski (akaid) i obredoslovni (fikh) ehlisunetski hanefijsko-maturidijski obrasci naslijeđeni iz osmanskog vremena.