HISTORIJSKI PREGLED NASTANKA I RAZVOJA KIRAETSKE ZNANOSTI - Čehić, Ismail (Novi Muallim, 2022)
UDK 28-23 28-355 Ovaj rad tretira glavne tokove nastanka i razvoja kiraetske znanosti, odnosno institucionalnog nastanka i razvoja kiraeta Kur'ana. Hadis o sedam harfova je prema mišljenjima znanstvenika suštinski vezan za kirāetsku znanost te je autor, shodno tome, posvetio posebnu pažnju njegovoj analizi. Autor u radu predstavlja historijski tok formalnog razvoja kiraeta, uvjete prihvatljivosti pojedinih kiraeta i najutjecajnije ličnosti kiraetske znanosti od perioda poslanstva do nastanka temeljnih djela iz ove naučne oblasti.