SAGRAKČI HADŽI MAHMUDOVA (ULOMLJENICA) DŽAMIJA U SARAJEVU - Ćurovac, Ejla; Ćurovac, Adnan (Novi Muallim, 2022)
UDK 726.2(497.6 Sarajevo) 28-523.4-9 Džamija Sagrakči hadži Mahmuda, u narodu poznatija kao Ulomljenica ili Ulomjenica, prvi put se pominje 1528. godine. Od svog nastanka pa do danas ova džamija je nekoliko puta renovirana i restaurirana s obzirom na okolnosti koje su dovele do njenog propadanja tokom godina, ali je veoma značajna po tome što je imala ženski mekteb posebno posvećen hizmećarkama. U većini gradova Bosne i Hercegovine postojali su zasebni mektebi za djevojčice, jer se radilo na opismenjavanju i obrazovanju, ne samo muškog stanovništva, već i žena. Jedan takav mekteb je osnovan upravo pri Sagrakči hadži Mahmudovoj džamiji, a u pitanju je bio ženski mekteb u kojem su se vjeri podučavale hizmećarke sarajevskih porodica. Cilj ovog rada je predstaviti džamiju Ulomljenicu s posebnim i detaljnijim osvrtom na mekteb za hizmećarke i na imame, hatibe i mujezine koji su tokom skoro pet stotina godina bili dijelom ove džamije.