POVIJEST BOSNE NE POSTOJI BEZ POVIJESTI SREBRENICE, ALI I OBRNUTO: Intervju s Harizom Halilovićem - DERVIŠEVIĆ, Haris (Novi Muallim, 2022)
Danas se pod genocidom u Bosni i Hercegovini najčešće podrazumijeva genocid u Srebrenici, ali pitanje genocida je dosta složenije. Genocid je započeo već prvim činom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine, a kulminirao strašnim zbivanjima tokom jula 1995. godine u Srebrenici. Jedan od najboljih antropologa koji se bavi ovim problemom je Hariz Halilović, redovni profesor Univerziteta u Melbourneu. U ovom intervjuu Halilović problematizira godišnje obilježavanje stradanja Bošnjaka Srebrenice kroz dženazu i ukop jer, prema njegovom mišljenju, “Bošnjaci i Islamska zajednica ne smiju upasti u tu religijsku zamku i pretvoriti Srebrenicu u neko muslimansko svetište”. Jedan od istraživačkih fokusa Hariza Halilovića je pitanje identiteta izbjeglica, odnosno njihovih potomaka koji su rođeni izvan domovine svojih roditelja. Na putu do konačnog odredišta, oni se s Bosnom upoznaju posredno kroz pričanja svojih roditelja, formirajući tako “broken identity”, što je dakako jedna od posljedica agresije i genocida.