O TEORIJI ODGOJNIH/ OBRAZOVNIH ANTROPOLOŠKIH POLJA: (Pedagoška misao u tropletu odgojnih/obrazovnih antropoloških polja) - Slatina, Mujo (Novi Muallim, 2022)
UDK 37.015.2 Ako je propast odgoja propast čovjeka onda pojam odgoja/obrazovanja i pojam čovjeka počivaju na istim idejnim osnovama. Iz ljudske prirode kao polazne paradigme koja čovjeka zahvata u njegovoj punini i suštine odgoja/obrazovanja isijava istinsko pedagogijsko znanje. Osiromašeni i(li) suženi pogledi na čovjeka vode pedagogiji bez čovjeka. Ova pedagogija lišava odgoj/obrazovanje vlastitih temelja, tj osnovnih antropoloških polja. Kada se pedagoška misao ne nalazi u tropletu odgojnih/obrazovnih antropoloških polja gubi se njen teorijski duh i tako pedagogija postaje naukom bez čovjeka. Teorijski duh pedagogije niče iz praxisa koji sobom nosi nerazdvojivost ovih triju antropoloških polja. U teoriji odgojnih / obrazovnih antropoloških polja razvoj i odgoj čovjeka imaju zajednički teorijski duh. Ova dva pojma nalaze se u istom duhovnom bitku. U radu se tematizira teorija odgojnih/obrazovnih antropoloških polja i problematizira pitanje pedagogije bez čovjeka.