NAŠ ODNOS PREMA MEMORIJALIZACIJI JE VIŠE REAKCIJA NA SAMO NEGIRANJE GENOCIDA: Intervju s Hikmetom Karčićem - Subašić, Elvedin (Novi Muallim, 2022)
Istraživanje genocida nad Bošnjacima je dugoročan proces koji zahtijeva i multiperspektivan naučnoistraživački rad koji ne smije biti ugrožen političkim agendama i nekvalitetnim naučnoistraživačkim aktivnostima. Pri aktualizaciji tema o genocidu važno je imati i međunarodnu pažnju, kako bi se preveniralo skrivanje činjenica i mijenjanje narativa o karakteru agresije na Bosnu i Hercegovinu i zločinima nad Bošnjacima. U tom kontekstu postoji i neodložna potreba za novim metodama u prezentaciji činjenica o genocidu u bosanskohercegovačkoj i međunarodnoj javnosti. O ovim i drugim temama koje se tiču istraživanja genocida i memorijalizacije govori dr. Hikmet Karčić, naučni saradnik u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka i istraživač genocida. Radio je u Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine, Centru za napredne studije, te kao koordinator projekta “Mapiranje logora i mjesta zatočenja u Bosni i Hercegovini 1992–1995” u Udruženju TPOS. Producent je dokumentaraca “Dani ubijanja” i “Na Drini krvavi Višegrad”. Autor je više knjiga, između ostalih, “Apelacijama do istine”, u izdanju Fondacije Konrad Adenauer. Njegovu posljednju knjigu, “Torture, Humiliate, Kill”, objavio je University of Michigan Press.