DJELA EBU HANIFE U RUKOPISNIM KOLEKCIJAMA U BOSNI I HERCEGOVINI - Lavić, Hamza (Novi Muallim, 2022)
UDK: 28-725:929 Abu Hanijah U radu je predstavljeno 6 djela Imama Azama Ebu Hanife iz različitih naučnih oblasti, koja se u rukopisnoj formi čuvaju prije svega u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, ali i Nacionalnoj i Univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine, Historijskom arhivu Sarajeva, Bošnjačkom institutu - Fondaciji Adila Zulfikarpašića, Orijentalnom institutu Univerziteta u Sarajevu, Arhivu Hercegovine, Gradskoj biblioteci u Tešnju, Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku i Arhivu Srednjobosanskog kantona. Riječ je o djelima od kojih neka nalazimo u preko 100 kodeksa u bosanskohercegovačkim rukopisnim zbirkama, dok druga predstavljaju izuzetne raritete s po jednim sačuvanim prijepisom.