MEKTEB I MEKTEPSKA POUKA ISLAMSKE ZAJEDNICE U BOSNI I HERCEGOVINI – ANALIZA, ISKUSTVO I PREPORUKE - Svraka, Enes (Novi Muallim, 2023)
UDK: 28-735-472(497.6) U radu se, pored osnovnih informacija o mektebu i mektepskoj pouci Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, obrađuju određeni podaci o realizaciji pouke u mektepskoj 2021/2022. godini, početku i završetku mektepske pouke, primjeni Nastavnog plana i programa i ilmihala. Zatim slijede informacije o mešihatima i krovnim organizacijama Islamske zajednice Bošnjaka u dijaspori koji su proveli ili pokrenuli proceduru prilagodbe Nastavnog plana i programa mektepske pouke za svoje područje. U radu će biti više riječi o primjeni jedinstvenog Nastavnog plana i programa mektepske pouke, te statističkoj analizi i određenim prijedlozima za unapređenje mektepske pouke. Važno pitanje o mektepskoj pouci je broj polaznika. U ovom radu prezentirani su podaci s analizom o broju upisanih i redovnih polaznika mektepske pouke u mektepskoj 2021/2022. godini. Ti podaci su prezentirani i obrađeni na nivou organizacionih jedinica Islamske zajednice: mešihati, muftijstva, uredi muftija i krovne organizacije Islamske zajednice Bošnjaka u dijaspori, te sveukupno na nivou Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Posebna pažnja posvećena je polaznosti i redovnosti djece u mektepskoj 2021/2022. godini pomoću koje ćemo se upoznati i s podacima o broju potencijalnih polaznika mekteba. Za proces realizacije mektepske pouke, analizu, sagledavanje stanja i osmišljavanje novih strategija bitno je izvještavanje o mektepskoj pouci. Ovoj temi posvećeno je zasebno poglavlje. Na kraju rada su neka promišljanja u pogledu preporuka za unapređenje i afirmaciju mekteba i mektepske pouke.