IZAZOVI MEKTEPSKE POUKE NA PODRUČJU BOSANSKOHERCEGOVAČKOG ENTITETA REPUBLIKA SRPSKA - Husić, Mensur (Novi Muallim, 2023)
UDK: 37:28-472(497.6 RS) U radu je akcentirana nezamjenjiva uloga mekteba u odgojno-obrazovnom radu u savremenom dobu, u vremenu transformacije porodice i krize porodičnih vrijednosti i prisustva brojnih izazova na društvenim mrežama i u javnom prostoru. U empirijskom dijelu rada prezentirani su rezultati istraživanja stavova imama/muallima o izazovima mektepske pouke na području bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. Rezultati istraživanja pokazuju da su na području bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska prisutni sljedeći izazovi mektepske pouke: smanjenje broja polaznika usljed unutrašnjih migracija stanovništva i migracija stanovništva u zemlje Zapadne Evrope, nizak procent obuhvatnosti mektepskom poukom učenika koji pohađaju islamsku vjeronauku u školi, stavovi roditelja da je sasvim dovoljno da učenici pohađaju nastavu islamske vjeronauke, vannastavne aktivnosti u danima kada se realizira mektepska pouka, rad u kombinovanim grupama, izazovi u pogledu vlastitog nacionalnog identiteta. U radu su prezentirani i stavovi ispitanika o načinima prevazilaženja problema koji opterećuju mektepsku pouku, među kojima su edukacija imama, izgradnja mektepskih centara u urbanim sredinama i džematima sa većim brojem učenika, organizacija edukativnih kampova, unapređenje saradnje između imama i vjeroučitelja islamske vjeronauke itd.